Wednesday, 21 June 2017

Bagaimana nak menulis setiap hari?






Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
Imej: carian google

Dari dulu sangat teringin update blog setiap hari. Namun, dari sehari ke sehari, masa tidak mengizinkan untuk betul-betul duduk dan menulis. 


Image result for writing

Baru sahaja baca satu artikel dari Leo Babauta berkenaan menulis setiap hari. Katanya tak susah pun nak buat. Janji perlu ada komitmen. Dan nak menulis tak semestinya menulis sampai berpuluh ribu perkataan. Mulakan secara berdikit-dikit.

"How do you eat an elephant?   One bite at a time."

Macam tu lah jugak menulis. Berikut adalah tips yang diberikan oleh beliau untuk pastikan hajat menulis setiap hari itu tercapai:

1)   Setkan masa. 
 Tak perlu lama. Tak perlu berjam-jam. Untuk permulaan, setkan masa dalam 5 minit pun cukup. Dan pastikan masa itu memang digunakan sepenuhnya untuk menulis.

2)  Set kan panjang tulisan.
Mungkin boleh bermula dengan satu perenggan sahaja terlebih dahulu. Nak tulis apa? Kalau tak ada idea nak tulis apa, tulis sahaja apa yang muncul dalam kepala. Turunkan di kertas atau word document atau blog. Tak payah publish dulu pun tak apa kalau tulis diblog. Janji kita dah mula menulis setiap hari.

3)  Komitmen
Senang disebut, susah nak buat. Selalunya (ini apa yang saya rasa lah, orang lain mungkin berbeza), bila duduk depan buku atau komputer aja, mesti fikiran jadi resah dan macam nak lari dan buat benda lain. Nak basuh pinggan lah, nak minum air lah, nak baca emaillah dan macam-macam lagi. Akui lah benda tu pada diri sendiri. Katakan "Ya, aku nak baca email. Tapi nanti aku siapkan tulisan aku yang sikit ni dulu."

Begitulah caranya yang diberikan. Tak susah pun kan? Hahaha. Apa pun, akan cuba praktikkan dan kita tengok hasilnya nanti. Nak cuba buat untuk seminggu dan tengok lah, menjadi ke tak.

Nota: Tapi kan, kita dah nak raya ni. Kalau balik kampung boleh tak saya commit? Hmmm...tengoklah macamana.



No comments:

Post a Comment