Sunday, 11 December 2016

Jom kemas katil.

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Baru tau kenapa semasa di asrama dulu kita amat diperlukan untuk kemas katil tiap kali lepas bangun tidur. Kemas pulak mesti dengan betul. Tarik cadar sampai tegang. Kalau baling syiling kat tengah katil, syiling tu boleh melantun. Begitulah tegangnya cadar kita tu.

Apa perasaan kita bila kita tengok katil yang kemas? Pergi sekolah, balik je tengok katil cantik. Pergi kerja pun begitu juga. Kalau di asrama dulu, siap pengawas atau warden buat spot check nak tengok katil cantik ke tak. Dan kalau cantik, dapat la markah. Kalau tak, kena denda hehehe.

Rupanya, ia adalah satu aktiviti yang baik untuk kesihatan minda kita dan juga untuk motivasi diri sendiri. Sebab bila kita berjaya melakukannya setiap pagi, ia memberitahu minda kita bahawa kita telah dapat melakukan sesuatu dengan jayanya. Without fail. Cantik, Kemas. Berjaya!!!

Itu akan memberi satu rangsangan kepada minda agar terus bersemangat untuk melakukan kejayaan demi kejayaan pada hari itu. Sebab tu kita akan lebih bersemangat untuk ke sekolah atau ke tempat kerja kalau kita dapat siapkan kemas katil. Tak percaya? Boleh cuba...

No comments:

Post a Comment