Sunday, 31 July 2016

Jom cuba resepi untuk detox

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Masih berkunjung ke open house ke? Dekat-dekat nak habis syawal ni makin ramai yang buat open house kan? Ibu sendiri pun semalam aje dah 3 tempat menjelajah. Kenyang betul hehehe.

Bermula minggu lepas, ibu dah ikut balik program Conquer Your Mental Battle (CMB). Kali ni program ni adalah khas untuk semua peserta CMB yang lepas-lepas. Tiada peserta baru. Namanya pun diberi CMB X, untuk menunjukkan yang ianya lebih xtreme hehe. Extreme dari segi senamannya lah sebab ia lebih bersifat berintensiti tinggi. 

Sebelum memulakan minggu pertama hari tu, kami juga telah diminta untuk detox diri sendiri terlebih dahulu. Kami diberi jadual pemakanan untuk detox, siap dengan resepi untuk makanan yang perlu diambil. 

Ibu rasa ingin kongsi satu resepi smoothie yang diberi yang rasanya sangat sedap dan boleh diamalkan jika nak. Nak tak resepinya? Ibu letak je lah ye. 

Nama untuk smoothie ni adalah Apple Burst Juice. 

Bahan-bahan dia, sila tengok gambar kat bawah:


Sebiji epal hijau
Isi nenas (secukup rasa - kalau nak masam letak banyak, kalau tak letak sikit je)
Daun pudina
Limau nipis, perah airnya.

Campurkan semua bahan dalam blender, boleh letak ais atau air sahaja, blend dan terus minum. 

Senang kan? Sedap pulak tu. Dan mesti terus minum jangan tunggu lama. Sebab kalau lebih dari 30 minit terdedah, nutrisinya akan hilang.

OK itu sahaja untuk kali ini. Selamat Mencuba!!


No comments:

Post a Comment