Sunday, 31 July 2016

Jom cuba resepi untuk detox

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Masih berkunjung ke open house ke? Dekat-dekat nak habis syawal ni makin ramai yang buat open house kan? Ibu sendiri pun semalam aje dah 3 tempat menjelajah. Kenyang betul hehehe.

Bermula minggu lepas, ibu dah ikut balik program Conquer Your Mental Battle (CMB). Kali ni program ni adalah khas untuk semua peserta CMB yang lepas-lepas. Tiada peserta baru. Namanya pun diberi CMB X, untuk menunjukkan yang ianya lebih xtreme hehe. Extreme dari segi senamannya lah sebab ia lebih bersifat berintensiti tinggi. 

Sebelum memulakan minggu pertama hari tu, kami juga telah diminta untuk detox diri sendiri terlebih dahulu. Kami diberi jadual pemakanan untuk detox, siap dengan resepi untuk makanan yang perlu diambil. 

Ibu rasa ingin kongsi satu resepi smoothie yang diberi yang rasanya sangat sedap dan boleh diamalkan jika nak. Nak tak resepinya? Ibu letak je lah ye. 

Nama untuk smoothie ni adalah Apple Burst Juice. 

Bahan-bahan dia, sila tengok gambar kat bawah:


Sebiji epal hijau
Isi nenas (secukup rasa - kalau nak masam letak banyak, kalau tak letak sikit je)
Daun pudina
Limau nipis, perah airnya.

Campurkan semua bahan dalam blender, boleh letak ais atau air sahaja, blend dan terus minum. 

Senang kan? Sedap pulak tu. Dan mesti terus minum jangan tunggu lama. Sebab kalau lebih dari 30 minit terdedah, nutrisinya akan hilang.

OK itu sahaja untuk kali ini. Selamat Mencuba!!


Thursday, 14 July 2016

Detox Lepas Raya

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Semalam bermula rejim detox menggunakan produk yang suami dapat percuma. Diberinya dua set, jadi ibu pun dapat rasa sekali. Sebab rejimnya hanya untuk 5 hari sahaja. Lepas tu cuma teruskan dengan cara kawalan pemakanan. 

Hari pertama semalam bermula, asyik ke tandas je nak buang air kecil. Minum air memang banyak lah sebab pack yang diberi isinya pekat-pekat. Jadual dia pulak, kami kena minum 6 kali sehari ikut packet yang diberi. 

Seawal 8 pagi, kemudian 10 pagi, lepas tu 1 petang, 4 petang, 7 malam dan 10 malam. Ada rasa lapar la jugak lepas tengahari tu. Mau tak nya, asyik buang air je kan. 

Malam tu pulak, cirit birit. Keluar masuk tandas buang air besar. Pukul 4 pagi pun masih kena bangun, dipulasnya perut sampai tak boleh tidur. Memang hebat. Dekat Subuh baru reda. 

Ni masuk hari kedua. Macamana la pulak hasilnya ya? Kita tengok lah macamana hehehe.

Produk yang kami dapat ni sebenarnya produk baru. Akan diperkenalkan sedikit masa lagi. Kami merasa dahulu sebab tugas kami adalah untuk buat kertas kerja bagi produk ni. Dah pun melalui fasa kajian, ujian dan semuanya. Selalunya untuk kami buat kertas kerja, semua produk perlu ada research terlebih dahulu dan juga perlu ada sokongan dari universiti tempatan. Jadi, nak makan produk ni pun kami tak lah risau sangat. Hehehe. 

Apa pun, doakan ibu dapat melepasi proses detox ini dengan jayanya, in sya Allah.

Tuesday, 12 July 2016

Syawal Tiba - Jom Pasang Matlamat

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Subhanallah.

Hari Raya Aidilfitri sudah pun datang. Selamat Hari Raya ibu ucapkan kepada semua yang meraikan. 

Syukur sangat-sangat pada tahun ini ibu berpeluang untuk berhari raya bersama ayahanda tercinta di Melaka. Dan berpeluang juga untuk pulang ke kampung sebelah suami untuk beraya bersama adik-beradik ipar (ibu dan bapa mertua dah pulang ke rahmatullah - semoga roh mereka dan roh mak ibu berada di dalam rahmat dan lindungan Allah sentiasa hendaknya, amiin)

Matlamat untuk bulan Syawal:

  • Habiskan ganti puasa secepat mungkin - berangan juga nak puasa 6 tetapi ganti puasa harus didahulukan.
  • Turunkan lagi berat badan untuk capai 65 kg (berat ideal yang sangat ideal hehe)
  • Menyiapkan beberapa kertas kerja yang diamanahkan oleh sahabat
Nampak macam sikit je matlamat tu hehehe. Tapi nak menyiapkannya memerlukan disiplin dan semangat jugak hahaha. 

Mudah-mudahan matlamat ibu ini akan tercapai. In sya Allah.