Tuesday, 21 June 2016

Setengah bulan Ramadhan

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Subhanallah. Ingatkan di bulan Ramadhan ni akan ada banyak masa sedikit untuk update blog. Namun, itu hanya perancangan manusia. Allah lebih tahu. :)

Di bulan ini, rupanya sibuknya lain macam sedikit. Selain daripada rutin biasa hantar ambil anak sekolah, alhamdulillah gerai D'Kejora diberi peluang untuk beroperasi di bazaar Ramadhan Seksyen 3 Bandar Baru Bangi. Jadi sedikit sibuk juga lah menyediakan bahan-bahan mentah seperti sayur, ikan, kambing, nasi dan lain-lain. 

Berniaga di bazaar lain dengan berniaga gerai biasa di waktu malam tu. Ya lah kan, kepenatan berpuasa menguji kesabaran lah jugak hehe. Terutama sekali untuk para pekerja gerai. Namun begitu, syukur juga sebab mereka tetap berdedikasi dan bersemangat. Mudah-mudahan dapat la rezeki lebih sikit untuk beri pada mereka bonus raya. Ibu doakan sangat-sangat. 

Matlamat bulan Ramadhan ibu kali ni iaitu:

1.  Capai berat ideal sebelum raya
     In sya Allah, macam nak dapat je yang ni. Minggu lepas timbang (untuk program CMB), coach    cakap ada penurunan. Lebih dari 1 kg turun. Ibu cuma nak 3-4 kg je turun untuk dapatkan berat ideal. Tapi berat ideal yang dapat tu yang dihujung-hujung lah. Contoh: untuk tinggi 164, berat ideal adalah antara 65 - 67 kg (contoh je ni). Jadi, untuk ibu dapat 67 kg tu ibu hanya perlu turunkan 3 -4 kg sahaja lagi. Tapi kalau dapat capai yang 65 kg tu laaaagi bagus hehehe.

2.  Khatam Quran
     Yang ini macam tak sempat je. Tapi ibu akan buat sebanyak mungkin bacaan. Kalau tak dapat dalam bulan Ramadhan ni, target ibu untuk khatam juga Quran ni dalam tahun ni. In sya Allah.

3.  Kurangkan beli lauk luar, banyakkan masak kat rumah hehe
     Yang ni rasanya dah berjaya juga. Sebab setakat ni baru 3,4 kali je membeli. Itu pun sebab tak sempat masak, bukan sebab saja-saja tak nak masak hehe. 

Seronok jugak kan bila kita ada matlamat untuk dicapai. Elok juga kalau kita buat matlamat untuk setiap bulan kan? Selain dari azam tahun baru yang kita tak tahu entah ke mana dah tu (ibu la tu huhuhu), sekurang-kurangnya untuk sebulan ni boleh la juga kita pantau. Nanti untuk bulan Syawal kita letak matlamat pulak ye. 

Ok lah, dah nak kena bersiap-siap sediakan bahan-bahan untuk gerai. Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment