Tuesday, 21 June 2016

Setengah bulan Ramadhan

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Subhanallah. Ingatkan di bulan Ramadhan ni akan ada banyak masa sedikit untuk update blog. Namun, itu hanya perancangan manusia. Allah lebih tahu. :)

Di bulan ini, rupanya sibuknya lain macam sedikit. Selain daripada rutin biasa hantar ambil anak sekolah, alhamdulillah gerai D'Kejora diberi peluang untuk beroperasi di bazaar Ramadhan Seksyen 3 Bandar Baru Bangi. Jadi sedikit sibuk juga lah menyediakan bahan-bahan mentah seperti sayur, ikan, kambing, nasi dan lain-lain. 

Berniaga di bazaar lain dengan berniaga gerai biasa di waktu malam tu. Ya lah kan, kepenatan berpuasa menguji kesabaran lah jugak hehe. Terutama sekali untuk para pekerja gerai. Namun begitu, syukur juga sebab mereka tetap berdedikasi dan bersemangat. Mudah-mudahan dapat la rezeki lebih sikit untuk beri pada mereka bonus raya. Ibu doakan sangat-sangat. 

Matlamat bulan Ramadhan ibu kali ni iaitu:

1.  Capai berat ideal sebelum raya
     In sya Allah, macam nak dapat je yang ni. Minggu lepas timbang (untuk program CMB), coach    cakap ada penurunan. Lebih dari 1 kg turun. Ibu cuma nak 3-4 kg je turun untuk dapatkan berat ideal. Tapi berat ideal yang dapat tu yang dihujung-hujung lah. Contoh: untuk tinggi 164, berat ideal adalah antara 65 - 67 kg (contoh je ni). Jadi, untuk ibu dapat 67 kg tu ibu hanya perlu turunkan 3 -4 kg sahaja lagi. Tapi kalau dapat capai yang 65 kg tu laaaagi bagus hehehe.

2.  Khatam Quran
     Yang ini macam tak sempat je. Tapi ibu akan buat sebanyak mungkin bacaan. Kalau tak dapat dalam bulan Ramadhan ni, target ibu untuk khatam juga Quran ni dalam tahun ni. In sya Allah.

3.  Kurangkan beli lauk luar, banyakkan masak kat rumah hehe
     Yang ni rasanya dah berjaya juga. Sebab setakat ni baru 3,4 kali je membeli. Itu pun sebab tak sempat masak, bukan sebab saja-saja tak nak masak hehe. 

Seronok jugak kan bila kita ada matlamat untuk dicapai. Elok juga kalau kita buat matlamat untuk setiap bulan kan? Selain dari azam tahun baru yang kita tak tahu entah ke mana dah tu (ibu la tu huhuhu), sekurang-kurangnya untuk sebulan ni boleh la juga kita pantau. Nanti untuk bulan Syawal kita letak matlamat pulak ye. 

Ok lah, dah nak kena bersiap-siap sediakan bahan-bahan untuk gerai. Assalamualaikum.

Monday, 6 June 2016

Bulan Puasa dah Tiba - yeay!

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Alhamdulillah, Ramadhan menjelma lagi. Dan kita masih sempat bersama-sama dengannya. Mudah-mudahan Ramadhan kali ini kita dapat tingkatkan lagi amalan dan keberkatan. Moga diperkenankanNya.

Ibu suka juga sebab hari pertama sahur ni semua anak-anak ada sahur sekali. Ye la, anak nombor 2 ibu kan tinggal di rumah sewa. Hari minggu je dia akan balik rumah ni. Ni untuk 6 bulan sahaja pun. Tinggal lagi 2 bulan je. Lepas tu lengkap balik la keluarga ibu.

Ada matlamat bulan puasa tak? Selalunya orang akan pasang matlamat:
  • nak khatam Quran
  • nak turunkan berat badan
  • nak lebihkan amal - buat yang sunat sekali
  • solat terawih tak tinggal
  • nak jumpa Lailatul Qadar (mudah-mudahan Allah makbulkan)
  • kurangkan ke bazaar Ramadhan 
  • dan macam-macam lagi
Untuk ibu, sebab ibu masih lagi berada dalam program CMB, masih perlu mengekalkan diet eat clean. Sebenarnya kan, kalau boleh ibu nak kekalkan diet eat clean ni sampai bila-bila. Satu sebab senang nak sediakan, lagi satu, menyehatkan badan. Mudah-mudahan boleh istiqamah sampai ke tua. 

Senaman tetap akan diadakan 3 kali seminggu, 2 kali selepas solat terawih Selasa dan Rabu malam, dan sekali pada hari Sabtu sebelum berbuka puasa. 

Pejam celik dah 3 minggu dah pun ibu bersama program CMB ni. Tinggal lagi 3 minggu aje. Ibu dapat rasakan matlamat ibu masuk program ni dah 50% tercapai. Tinggal lagi nak kutip bonus-bonus lain seperti turun berat dan turun inci, hehehehe. Sekurang-kurangnya kain ibu dah longgar dah sikit. Dan baju yang dulu ibu pakai nampak kecik dah jadi besar sedikit. Alhamdulillah.

Apa-apa pun, di sini ibu ingin mengucapkan selamat menyambut bulan penuh barakah, bulan Ramadhan. Maafkan segala salah silap ibu jika ada tulisan ibu membuatkan pembaca rasa tak senang (itu pun kalau ada orang bacalah kan hahaha - perasan sorang-sorang). Sama-samalah kita doakan agar kita semua mendapat keberkatan dan sentiasa di dalam lindungan dan rahmat Allah hendaknya. Amiin.