Monday, 21 March 2016

Penstrukturan Semula




Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
Gambar: carian google


Dalam bilik air. Air turun bak air hujan. Nyaman. Segar. Tenang.

Muncul satu fikiran...blog aku itu harus distruktur semula. Temanya adalah Perkongsian Pembangunan Kendiri. 

Dalam bahasa Inggerisnya "self-improvement".

Maka, fokus lah kepada tema itu. 

Dan mulai saat ini, penulisan adalah lebih kepada pesanan yang ingin saya tinggalkan kepada anak-anak. 

Ya, nak. Ibu tiada punyai harta berjuta. Apa yang dapat ibu tinggalkan untuk kamu semua hanyalah kata-kata.

Harapan ibu adalah kamu semua dapat memanfaatkan. Jika perlu, analisa. Jika bagus, ikut. Jika tidak, perbaiki. 

Mudah-mudahan ia juga dapat dimanfaatkan oleh sahabat-sahabat kamu semua. In sya Allah.




Image result for self improvement wallpaper

Thursday, 17 March 2016

Sistem itu Perlu

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Ada lagi perubahan yang berlaku pada bisnes D'Kejora Satay ni. Sebelum ni gerai kami ni menjalankan bisnes berkembar dengan satu kedai lagi iaitu Ar Raudhah Tomyam. Kami berkongsi pelanggan lah kiranya. 

Dijadikan cerita, para pekerja Ar Raudhah Tomyam tiba-tiba bercuti serentak untuk beberapa minggu. Mungkin 3 minggu. Balik kampung. Ada majlis perkahwinan. Kampung jauh nun di belah Kelantan dan Thailand. Sebab tu cuti lama. Jadi, sekarang ni pelanggan tertumpu kepada gerai kami lah (selain dari food truck yang ada). 

Menangani permintaan pelanggan yang kadang-kadang tiba ramai sekaligus, agak memeningkan. Terutama sekali untuk memastikan kami tidak salah menyediakan pesanan pelanggan. :) 

Sebelum ni memandangkan pelanggan tak adalah ramai mana, jadi semua boleh simpan dalam kepala je. Tapi sekarang ni memang tak boleh. Tambahan pula nak pastikan meja mana yang mereka duduk. Maka, pihak pengurusan D'Kejora Satay telah bermesyuarat dan bersetuju untuk mengadakan sistem pesanan seperti lazim yang ada di restoren-restoren. Iaitu kad nombor pesanan dan slip pesanan pelanggan. 

Baru hari ni nak dilaksanakan secara menyeluruh. Nanti kita tengok macamana hasilnya ya? Hehehe...

Wednesday, 16 March 2016

Jangan Sekat Rezeki Orang

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Alhamdulillah, sedikit update tentang gerai D'Kejora Satay dan Kambing Grill. Kami telah pun berpeluang untuk mendapatkan 3 orang pembantu bagi memudahkan perjalanan perniagaan gerai kami. 2 orang untuk gerai Satay dan seorang lagi untuk gerai Char Kuey Teow. Jadi, tugas saya sekarang hanya untuk menghantar barang-barang ke gerai sahaja. Dah tak perlu bantu sepanjang waktu gerai dibuka lagi dah.

Entri sebelum ni ada saya tulis pasal tempias rezeki yang kami dapat hasil dari kedatangan food truck semua tu kan. Dalam pada kita duk fikir rezeki itu elok berkongsi, ada satu kejadian yang berlaku minggu lepas yang buat saya terkedu sekejap. Begini ceritanya...

Waktu tu dah dekat pukul 6.00 petang. Saya tengah lepak dekat gerai nasi kukus bersebelahan dengan gerai D'Kejora Satay. Tiba-tiba datang la satu food truck yang tertulis nama satu restoren yang agak ternama ni Bandar Baru Bangi ni. Saya tahu di Bandar Baru Bangi sahaja dia sudah ada 2 cawangan restoren. Dalam hati saya berkata "Waah, memang sungguh tekun mereka ni. Dah ada 2 restoren ditambah pula dengan food truck. Tabik"

2,3 orang pekerja food truck tu pun mengeluarkan segala yang patut, kuali, banner semua dan bahan-bahan yang diperlukan untuk berniaga. Tiba-tiba saya lihat ada 2,3 orang dari food truck yang lain datang dan berborak-borak dengan pekerja food truck yang baru datang ni. Dari jauh saya lihat mereka berbincang. Lepas tu yang datang tadi tu balik semula ke food truck mereka.

Apa yang berlaku lepas tu memang mengejutkan saya. Apa taknya, tiba-tiba pekerja food truck yang baru sampai tu mengemaskan barang-barang mereka, tutup pintu, tingkap food truck mereka, start enjin dan terus pergi, Saya ternganga. Pekedai yang sorang lagi lepak dengan saya pun ternganga. Tertanya-tanya, kenapa? 

Kebetulan tuan punya gerai nasi kukus tu datang dan melihat kejadian tersebut. Dia pun beritahu kami yang ternganga ni " Memang dia tak bagi berniaga kat sini lah tu. Dia kata tu kawasan untuk food truck yang lain. Hari tu ada juga orang nak buka gerai nasi lemak kat kawasan tu, tanya depa. Depa tak kasi sebab depa kata kalau boleh kat situ untuk food truck aje, gerai tak boleh."

Ooooo...gitu ceritanya. Saya tak tau lah sejauh mana benar apa yang dicakapkan tu, tapi tengok pada kejadian tu macam benar kan? Tapi saya tak nak lah menghukum. Apa yang terjadi saya ambil sebagai satu pengajaran. Jika benar bagai apa yang dikata, agak tak patut jugak la dibuat begitu. Sebab orang tu dah sampai dan dah buat persiapan pun. Apa salahnya biarkan aje untuk hari tu, esok hari cakap la dah tak boleh. Ye lah, orang pun nak cari rezeki kan? Kalau kita sekat rezeki orang, tak mustahil rezeki kita juga tersekat kan? Wallahuallam.