Tuesday, 5 January 2016

Tahun baru dan Azam

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah

Sudah 5 hari dalam tahun baru 2016. Dan sudah 2 hari rutin lama kembali iaitu menghantar mengambil anak sekolah.

Syukur alhamdulillah, semalam hari pertama sekolah semua berjalan lancar. Walaupun banyak perkara yang tak settle tahun lepas, tapi semuanya diselesaikan semalam. Tahun ni 5 orang anak bersekolah. 3 sesi pagi, 2 sesi petang. 

Anak yang sulung pula akan mulakan latihan praktikal beliau. Jadi tak payah masuk asrama lah. Anak nombor 2 pun dah nak habiskan modul beliau juga. Tinggal 3 modul je lagi, kemudian praktikal juga. Tinggallah anak bongsu sorang-sorang tak ada kawan. Mak dia ni lah yang terpaksa jadi peneman hehe.

Tahun baru ni biasalah, semangat dia lain macam sikit. Semangat tanam azam/impian. Harapnya dapatlah dibuat dan sentiasa konsisten sampai akhir tahun. In sya Allah. 

Ada dapat tips hari tu mengenai azam/impian. Kisahnya, dalam kita menulis impian, kalau ada melibatkan wang ringgit, kalau boleh tak payah tulis nilai ringgitnya. Contohnya, impian 1: ingin dapat RM10,000 keuntungan perniagaan setiap bulan. Seeloknya tak perlu tulis yang RM10,000 tu tapi tulis apa yang kita nak buat untuk dapatkan 10,000 tu. Contohnya: buat jualan produk xxxx sebanyak 200 botol setiap bulan. Bila hitung-hitung pasti akan dapat untung 10,000. Maka menulis itu sebagai azam atau impian adalah lebih baik. Kerana kalau kita memang buat tindakan, wang itu pasti akan datang. In sya Allah.


No comments:

Post a Comment