Thursday, 31 December 2015

Di Hari Terakhir Tahun 2015

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
Gambar: koleksi sendiri

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Lama sungguh tak menulis di sini. Memang sibuk mengalahkan menteri :) Masih mencuba untuk sesuaikan diri dengan pelbagai keadaan baru. In sya Allah bila dah biasa, tiada masalah sibuk tu lagi.

Bersempena hari terakhir di tahun 2015 ini, sepatutnyalah diri ini membuat muhasabah. Menilai balik apa yang telah berlaku dan dilakukan sepanjang tahun 2015. Dari pelbagai sudut.

Sudut Rohani - sudahkah bertambah baik? Amalan ada bertambah kah? Adakah berpuas hati dengan apa yang dilakukan selama ini? Apa lagi yang perlu dibaiki? 

Sudut Kewangan - hutang sudah langsai? Ada buat hutang baru ke? Pendapatan bagaimana? 

Sudut Sosial/Hubungan - ada berziarah? Hubungi ibu, bapa, adik beradik saudara mara? Dengan pasangan (jika ada), bagaimana? Jiran tetangga? 

Sudut Kerjaya - kenaikan pangkat? Eh....saya suri rumah, Kalau saya memang tiada naik pangkat lah. Yang ada mungkin pertambahan dari segi kemahiran dalam menguruskan rumah tangga.

Sudut Ilmu - ada pertambahan ilmu? Atau masih macam dulu? 

dan pelbagai sudut lain lagi. 

Bagaimana pula azam tahun ini. Ada impian yang terlaksanakah? Atau dalam proses? Atau dah tak bergerak?

Selesai muhasabah, boleh lah pula merancang untuk tahun yang baru. Meskipun banyak berita yang tahun 2016 akan menjadi tahun yang memeritkan dengan kenaikan pelbagai perkara, namun ada juga yang menyatakan tahun 2016 akan menjadikan tahun kejayaan, tahun pelaris dan tahun yang membina insan. Jadi, yang mana satu ingin kita ambil? Terpulang lah. 

Untuk diri sendiri, alhamdulillah, banyak juga azam atau impian yang dibuat telah dicapai. Ada juga yang sedang dalam proses untuk capai. In sya Allah akan dibawa ke tahun hadapan. 

Yang paling best, dapat merasa pakai jam ke kanan atau lawan jam :) Akhirnya, dapat juga merasa. Dan bila dah dapat tu, macam budak-budak lah jadinya, pakai ke mana sahaja hahaha.Beli 2 terus. Satu untuk diri sendiri, satu untuk suami. Boleh dikira sebagai hadiah hari jadi dia lah. Sebab hari jadi dia bulan Januari ni. Tak sangka-sangka pula, beli jam sepasang, diberi pula percuma T-Shirt lengan panjang yang cantik. Alhamdulillah. Suka. No comments:

Post a Comment