Wednesday, 2 September 2015

Pelan Perancangan Perniagaan
Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
Gambar: carian google

Agak sibuk dua tiga minggu ni. Dengan urusan sosial dan urusan kerja.

Dalam masa seminggu, saya mendapat 2 orang anak saudara baru iaitu 2 anak saudara saya selamat melangsungkan pernikahan dengan pasangan masing-masing. Alhamdulillah. Nasib baik juga tempat majlis diadakan tidak jauh. Di Kuala Lumpur dan juga Port Dickson. Dapatlah saya ikut serta.

Bisnes frozen suami pula alhamdulillah, berjalan dengan lancar. Dan kami sedang dalam perancangan untuk mengembangkan lagi perniagaan tersebut. Jadi, tengah perah kepala untuk menulis Pelan Perancangan Perniagaan. 

Image result for business planKalau dilihat gambar di sebelah, begitulah keadaan saya apabila menulis Pelan Perancangan tu. Bersepah. Kurang teratur. Al maklum, penulisan Pelan Perancangan bukan seperti menulis blog. Ayat perlu dipilih agar sesuai dengan Pelan yang ingin diketengahkan. Mesti nampak professional. Dan tidak caca merba.

Format Pelan juga perlu menarik. Ringkas tetapi padat. Dengan kata lain, kalau ingin diserahkan kepada pelabur, pelabur akan tertarik untuk mengetahui dengan lebih dalam mengenai perancangan yang kita sedang lakukan.

In sya Allah, hanya tinggal sedikit sahaja lagi untuk disiapkan. Dalam 30% saja lagi. Iaitu bahagian kewangan. Yang itu saya terpaksa serahkan kepada suami kerana beliau lebih arif perihal kewangan dan bagaimana analisa kewangan perlu diketengahkan. Malam ni siaplah tu. 

Marilah berkunjung ke laman facebook perniagaan frozen kami iaitu di https://www.facebook.com/DKejoraFrozen. Manalah tahu kalau-kalau ada yang teringin makan makanan laut, boleh lah lihat produk-produk yang ada. 

No comments:

Post a Comment