Monday, 6 October 2014

Kisah seorang gadis buta
Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
Gambar: carian googleSelamat Menyambut Hari Raya Qurban kepada semua. 

Sanggupkah kita berkorban untuk orang yang tersayang? Apakah pengorbanan yang sanggup kita lakukan?

Mari selami kisah seorang gadis buta yang membenci semua orang termasuk dirinya sendiri kerana beliau buta. Hanya seorang sahaja yang beliau sayangi iaitu kekasih beliau yang sentiasa berada bersama beliau. Beliau sangat ingin melihat. Keinginan itu begitu tinggi sehingga beliau mengatakan yang beliau sanggup buat apa sahaja untuk dapat melihat. Dan satu lagi, beliau akan mengahwini kekasih beliau itu sekiranya beliau dapat melihat.

Berita baik diterima beliau. Beliau diberitahu yang ada penderma mata telah mendermakan mata untuk beliau. Beliau sangat gembira.

Selesai menjalani pembedahan, beliau merasa teruja melihat sekeliling. Dan kekasih beliau pun bertanya "Sekarang sudikah kamu mengahwini aku setelah kamu sudah boleh melihat?"

Gadis tersebut melihat kepada kekasihnya. Dengan perasaan jengkel, beliau menyatakan tidak sanggup mengahwini kekasihnya kerana didapati kekasihnya juga adalah seorang yang buta. 

Dengan sedih kekasihnya berlalu pergi sambil menitiskan air mata. 

Esoknya, gadis itu menerima sepucuk surat dari kekasihnya dan di dalam surat itu tertulis "Selamat Tinggal Kasihku. Jagalah mata ku itu sebaik mungkin"

Hebatnya pengorbanan itu, bukan? 

No comments:

Post a Comment