Sunday, 10 August 2014

Mudah itu Indah

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
    Gambar: carian google


Kita pernah dengar "Jika kita permudahkan urusan orang, in sya Allah urusan kita juga akan dipermudahkan".

Kita juga tahu "Islam itu mudah".

Hidup kita ini pun bukan lama sangat di dunia ni. Maka, kalau boleh, permudahkan lah segala perkara yang boleh dipermudahkan.

Semasa menjadi pensyarah dahulu pun, kalau boleh penerangan untuk pelajar saya cuba permudahkan supaya mereka senang faham. Tidak perlu penerangan panjang lebar dan berbelit-belit jika hanya ingin menunjukkan yang kita pandai. Yang akhirnya pelajar tidak dapat memahami sepatah haram pun. :f Dan sesungguhnya, mencuba untuk memudahkan penerangan bukan lah perkara yang mudah. Kerana kita perlu tahu yang mana yang patut dimasukkan di dalam penerangan dan yang mana yang tidak perlu. 

Begitu juga kehidupan sebagai suri rumah. Kalau semua kerja kita boleh dipermudahkan, alangkah seronoknya. Kalau kita boleh menyiapkan hidangan dalam masa 30 minit, kenapa memilih untuk menyiapkannya dalam masa 2 jam. 

Ramai yang menganggap mudah itu remeh. Sebab itu, mereka lebih suka merumitkan perkara supaya nampak lebih hebat dan lebih banyak kerja. Proses yang boleh disiapkan dengan melakukan A dan B, tetapi diminta untuk melakukan A, B, C, D, dan E. Semua ini pun saya sudah rasai semasa bekerja dahulu. Setiap kali habis mesyuarat, satu kerja akan ditambah kepada kerja yang sedia ada. Jadi dari A,B,C,D,E ditambah pula F. Walhal seperti yang dikatakan tadi, ia boleh saja menggunakan A dan B sahaja. 

Kesimpulannya, jika boleh dipermudahkan, tak perlulah dirumitkan. Untuk apa jua perkara kecuali yang telah ditetapkan oleh Allah Taala. Hukum Allah tetap perlu dilakukan seperti yang telah ditetapkan. Tak boleh dipermudahkan. Tetapi, jika diperhatikan betul-betul, Allah tidak pernah merumitkan hidup hambaNya. Betul tak? Wallahuallam. ^_^
No comments:

Post a Comment