Monday, 4 August 2014

BertunangTeks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
    Gambar: carian Google


Dua hari yang lepas, saya mengikuti rombongan kakak saya pergi meminang untuk dua orang anak lelaki nya. 

Pengalaman pertama menjadi di antara wakil peminangan. Apa yang diperhatikan, adat istiadat masih dijaga walaupun tidak seketat dahulu. Sesi berpantun sudah tiada. Mungkin kerana kita pun dah tak berapa pandai nak berpantun secara spontan. Perbincangan pun sebenarnya telah dibuat antara ke dua-dua pasangan, ibu bapa atau wakil di majlis pertunangan hanyalah sebagai acara rasmi sahaja. 

Wang hantaran juga sudah meningkat. Kalau dulu RM3,000.00 tu boleh dikatakan agak tinggi,tapi sekarang tidak lagi. Itu sangat murah. Paling koman RM10,000.00. Belum masuk kalau langkah bendul. Mungkin itu harga taraf hidup kita sekarang. 

Jika sekarang RM10,000.00, 5 tahun akan datang berapa pula ya? Sebagai ibu kepada 5 orang anak lelaki, agak risau juga saya bila memikirkannya. Harus dipesan kepada para anak-anak lelaki, simpan duit dari kecil. Supaya bila dah besar dan nak kahwin, tidak menyusahkan ibu bapa dan tidak pula perlu buat pinjaman dan seumpamanya. Anak sulung saya dah pun berumur 17 tahun, dah habis SPM dah pun. Dah tak lama dah tu. Pejam celik pejam celik, sekejap aje masa berlalu sekarang ni.

Sebagai ibu bapa, kami juga perlu bersiap sedia menimba ilmu dari segi bagaimana untuk merisik, kemudian meminang dan seterusnya melaksanakan majlis pernikahan. Dah nak naik level dah ni hehehe. Jangan tiba-tiba jadi macam ni sudah;

Buah keranji dalam perahu,
Minta maaf kami tak tahu.

Parahhh...

No comments:

Post a Comment