Monday, 21 July 2014

Efek Rama-RamaTeks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
Gambar: carian GoogleFenomena ini bukan perkara baru. Saya rasa ramai yang pernah mendengarnya. Berlaku apabila seorang saintis mendapati hasil gerakan sayap rama-rama memberi kesan kepada molekul-molekul udara di sekelilingnya dan boleh pergi lebih jauh lagi. 

Pakar motivasi mengambil analogi ini untuk menunjukkan bahawa setiap perbuatan kita pada hari ini akan memberi kesan pada masa hadapan. Dan maksud masa hadapan ini tidak semestinya 10, 20 tahun lagi. Ia boleh sahaja bermaksud 10, 20 minit ke hadapan. 

Ia juga tidak menjurus kepada satu perbuatan tertentu sahaja. Tetapi setiap perbuatan kita yang kita lakukan hari ini akan memberi kesan kepada masa hadapan. Mungkin kepada kita sendiri atau kepada generasi kita akan datang. 

Dengan itu, setiap perbuatan kita adalah bermakna. Tidak ada yang remeh temeh. Waima kalau kita duduk tidak buat apa-apa pun ianya tetap akan memberi kesan kepada masa hadapan kita. Bagaimana kesannya? Hanya Allah sahaja yang tahu. Mungkin positif, mungkin negatif.

Menyedari hakikat ini, ketahuilah, kejadian kita di muka bumi ini memang tidak sia-sia. Kita mempunyai peranan, sama ada kecil atau besar. Tetap ada peranannya. Begitu lah kasih sayang Allah kepada hambaNya. Dijadikan kita, setiap kita mempunyai peranan. 

Isu boikot barangan Israel dan barangan yang menyokong Israel, ada yang menyatakan itu tidak akan memberi kesan apa-apa jika hanya segelintir yang melakukannya. Tetapi percaya lah, tetap akan ada kesannya juga. Wallahuallam.

No comments:

Post a Comment