Wednesday, 25 June 2014

Tentang Makanan Kita

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
Gambar: simpanan peribadi

Tahukah anda:


Sayur-sayuran yang kita makan terbahagi kepada dua kumpulan iaitu:


1     Yang mengandungi kandungan air yang tinggi dan kandungan gula yang rendah
-           Antara sayur yang berada dalam kumpulan ini adalah:
o   Bayam, salad lettuce, asparagus, timun, kobis, daun saderi, brokoli, cendawan dan bunga kobis
2     Yang mempunyai kandungan air yang rendah dan kandungan gula yang tinggi
-          Sayuran yang di dalam kumpulan ini pula adalah:
o   Carrot, kacang pea, jagung, kentang.

-          Orang kencing manis seeloknya mengurangkan pengambilan sayuran dalam kumpulan ini dan lebihkan dalam kumpulan yang satu lagi.
Minuman Kita.
Perhatikan juga minuman yang kita minum setiap hari selain dari air biasa. Kita sering menganggap jus buah adalah bagus berbanding dengan air lain tetapi sebenarnya jus buah yang diproses seperti yang kita lihat banyak terjual di pasaraya-pasaraya tidaklah sebagus yang kita sangkakan. Kerana ianya telah diproses sedemikian rupa khasiatnya adalah seolah-olah seperti kita minum air biasa yang dicampur dengan gula sahaja. Dengan kata lain, tiada khasiat lansung. Jika kita memang pentingkan kesihatan dan inginkan vitamin tetapi daripada air buah, perah sendiri akan mengekalkan vitamin pada buah tersebut.


Begitu juga dengan sebarang soda yang kita minum, termasuklah diet soda. Ianya adalah seperti minum air yang dicampur dengan 10 sudu gula, belum diambil kira pewarna dan asid fosforik yang diletakkan untuk menghasilkan buih. Terlalu banyak mengambil soda boleh menyebabkan gigi mereput dan meninggikan risiko osteoporosis.

Perihal Minyak Masak

Untuk mengetahui minyak masak yang bagus adalah dengan melihat jenis lemak yang terhasil daripadanya.
Kategori lemak terbahagi kepada 3 iaitu:
1)       Lemak poli tak tepu
2)       Lemak mono tak tepu
3)       Lemak tepu

Kebanyakan minyak masak yang ada dipasaran mengandungi minyak poli tak tepu yang boleh menyebabkan keradangan di dalam badan. Ini berlaku selepas ia bertindakbalas dengan haba dalam badan kita. Inilah punca segala masalah dalaman yang kita alami seperti sakit jantung, diabetes dan sebagainya.

Minyak yang paling bagus setakat ini adalah minyak dengan lemak tepu yang dihasilkan daripada kelapa dan kelapa sawit. Minyak zaitun mengandungi lemak mono tak tepu, maka ia juga boleh dikatakan bagus.

Sentiasa ingat, kita adalah apa yang kita makan. :)

No comments:

Post a Comment