Wednesday, 18 June 2014

3 Ramuan Mencegah Kanser

Teks: Wan Rohaniah Wan Abdullah
Gambar: Simpanan Peribadi


Kebelakangan ini dapat banyak berita kematian dari kawan-kawan dan saudara yang berkaitan dengan penyakit barah atau kanser. Memang kanser adalah salah satu penyakit yang digeruni. Perlu diketahui yang tiada ubat spesifik yang boleh diambil untuk mengubati kanser. Ada orang yang boleh diubati hanya dengan memakan ubat yang tertentu, ada pula yang kena melalui proses kemoterapi. Ada yang berjaya dipulihkan, ada pula yang tidak. Cara terbaik untuk menangani kanser hanyalah dengan mencegah sel kanser daripada membiak. Antioksidan boleh mencegah pembiakan sel kanser. Banyak ramuan yang mengandungi antioksidan yang boleh kita ambil. Antaranya:

1)   Bawang Putih

Mengikut kajian, bawang putih mengandungi jisim antibakteria yang baik untuk sakit mulut, perut, kulit, hati dan bermacam lagi. Ia juga elok untuk luka-luka kecil dan membantu menguatkan sel darah untuk menghalang pertumbuhan sel-sel kanser.

Cara paling baik untuk mengambil bawang putih adalah secara mentah. Ada orang yang buat jeruk bawang putih dan dimakan begitu sahaja.

Jika ingin memasak menggunakan bawang putih, seeloknya selepas megupas bawang putih tersebut, cuba biarkan ia terlebih dahulu selama 3-5 minit sebelum dimasak. Ini kerana tindakbalas bawang putih dengan oksigen akan meningkatkan khasiatnya.

2)  Tomato

Tomato mengandungi karotenoid yang dikenalpasti amat bagus untuk menghalang kanser prostate. Sebab itu tomato amat baik untuk orang lelaki.  

Tomato dikatakan lebih memberi manfaat apabila ia diproses i.e. dijadikan sos atau jus. 

Cuma satu sahaja, petua dari Chef Wan mengatakan, jika kita menggunakan sos tomato di dalam masakan, pastikan kita masukkan sedikit gula untuk neutralkan keasidannya. 
3)  Teh Hijau

Dikatakan teh hijau elok untuk mencegah kanser prostate dan usus. Juga untuk perut. Terutamanya yang sentiasa mengalami sakit gastrik. Dengan meminum teh hijau, sakit gastrik yang kronik boleh dikurangkan. Ini telah pun disahkan dari kajian yang dijalankan.

Antara banyak teh, teh hijau telah dikenalpasti mempunyai caffeine yang paling rendah. Ianya memang elok diminum begitu sahaja. Tetapi, bagi mereka yang tidak begitu gemarkan teh, sekarang ini ada juga pil yang mengandungi ekstrak teh hijau. 

Itu adalah antara bahan semulajadi yang boleh kita ambil untuk membuat pencegahan terhadap penyakit kanser. Meskipun kita tahu, jika penyakit itu nak datang, ia tetap akan datang. Namun, tidak salah untuk kita berikhtiar membuat pencegahan setelah mengetahui khasiat yang ada. Sesungguhnya semua penyakit, semua penyembuhan sudah semestinya dengan izin Allah SWT. Wallahuallam.
No comments:

Post a Comment